ΑΔΙΣΤΑΚΤΟΙ! Ο Γαβρόγλου ζήτησε την παραίτηση του νόμιμου μουφτή Ξάνθης!

Μετά τα Σκόπια και την Αλβανία η κυβέρνηση “προγραμματίζει” εξελίξεις και στην Θράκη;  Εξελίξεις χωρίς προηγούμενο που δίνουν εικόνα κυβερνητικής διαχείρισης τύπου Σκοπίων! 

Γράφει ο Γεωργίου Μιχαήλ

Το απόγευμα της Δευτέρας, στις 4 μ.μ. πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Παιδείας η προγραμματισμένη συνάντηση του υπουργού Παιδείας κ. Γαβρόγλου με τον Μουφτή Ξάνθης. Η συνάντηση αυτή έγινε μετά από πρόσκληση του υπουργού Παιδείας προς το νόμιμο Μουφτή Ξάνθης και μετά από προηγούμενη ακύρωσή της, ενώ είχε δημιουργήσει σειρά έντονων προβληματισμών σε όσους παρακολουθούν το “πολιτικό έργο” της κυβέρνησης στην Θράκη.

Στη συνάντηση παρόντες ήταν ο υπουργός Παιδείας κ. Γαβρόγλου, ο γνωστός σύμβουλος επί εξωτερικών θεμάτων του πρωθυπουργού  κ. Καλπαδάκης (παντρεμένος με τουρκάλα που εργάζεται στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών και είναι η No 3 της Τουρκικής Πρεσβείας στην Αθήνα), ενώ ο νόμιμος μουφτής Ξάνθης κ. Σινίκογλου συνοδευόταν από το νομικό σύμβουλο της Μουφτείας Ξάνθης κ. Δούδο. Αξίζει να τονίσουμε πως από τη συνάντηση αυτή απουσίαζε ο καθ’ ύλην αρμόδιος γ,γ, του υπουργείου Παιδείας κ. Καλαντζής.

Στη συνάντηση αυτή, ο κ. Γαβρόγλου ζήτησε από το νόμιμο Μουφτή Ξάνθης να διευκολύνει το θέμα των Μουφτειών με κατάθεση παραίτησής του. Η απάντηση του κ. Σινίκογλου ήταν ηχηρότατα αρνητική, προς έκπληξη των κ.κ. Γαβρόγλου και Καλπαδάκη, οι οποίοι γνωρίζουν πως απαιτείται πλέον αλλαγή του Προεδρικού Διατάγματος για να απομακρύνουν τον κ. Σινίκογλου από τη θέση στην οποία τον τοποθέτησε η Ελληνική Πολιτεία. Και μια τέτοια αλλαγή θα προκαλέσει πλήθος αντιδράσεων εντός και εκτός Ελλάδας, εξαιτίας τόσο της εν ψυχρώ παρέμβασης σε θέματα θρησκείας των μουσουλμάνων της Θράκης, όσο κι επειδή μια τέτοια εξέλιξη θα δημιουργήσει εσωτερικές πολιτικές αναταράξεις, εξαιτίας και του χειρισμού της ελληνικής κυβέρνησης στο θέμα των Σκοπίων αλλά και της Αλβανίας με την επιστροφή περιουσιών σε τσάμηδες αλλά και της εγκατάλειψης της Βορείου Ηπείρου.

Στο τέλος της συνάντησης των δύο πλευρών ο υπουργός Παιδείας ανακοίνωσε στον Μουφτή Ξάνθης πως ο επόμενος προσκεκλημένος του είναι ο νόμιμος Μουφτής Κομοτηνής, σοφολογιότατο κ. Μέτσο Τζεμαλή, στον οποίο αναμένεται να τεθεί το ίδιο θέμα (παραίτησης) προς διευκόλυνση των κυβερνητικών σχεδιασμών προς ικανοποίηση των αλλαγών που επιθυμεί να προβεί το υπουργείο Παιδείας, ενώ αναμένεται η πρόταση παραίτησης να τεθεί και στο νόμιμο Μουφτή Διδυμοτείχου.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο γ,γ, του υπουργείου επί Θρησκευτικών θεμάτων κ. Καλαντζής δήλωσε στο νομικό σύμβουλο της Μουφτείας Ξάνθης, κ. Δούδο, πως δεν έχει καμία απολύτως ανάμιξη στα όσα σχεδιάζει η κυβέρνηση για το θέμα των Μουφτειών.

Τα ερωτήματα που προκύπτουν, είναι:

Γιατί η κυβέρνηση θέλει να αλλάξει τους μουφτήδες της Θράκης; Αιτία είναι η άρνησή τους στην εν ψυχρώ και χωρίς τις σχετικές διαβουλεύσεις επί των αλλαγών στις αρμοδιότητες των Μουφτήδων που σχεδιάζει ο κ. Γαβρόγλου;

Ή, μήπως, η κυβέρνηση επιχειρεί δια της πλαγίας οδού να νομιμοποιήσει τους υπάρχοντες παράνομους μουφτήδες (ψευτομουφτήδες) Ξάνθης και Κομοτηνής, προσφέροντας ικανοποίηση στον τούρκο πρόεδρο – σουλτάνο Ταγίπ Ερντογάν;

Υπήρξε άραγε κάποια τουρκική απαίτηση απομάκρυνσης των νόμιμων μουφτήδων της Θράκης, την οποία επιχειρεί η κυβέρνηση να ικανοποιήσει;

Μπορεί, τέλος, να συνδεθεί η συγκεκριμένη εξέλιξη με τους Μουφτήδες της Θράκης με την άλλη πρόσφατη και αρνητικότατη (όπως σχολιάζεται σε διάφορους κύκλους εντός και εκτός Θράκης) εξέλιξη στο κλιμάκιο της ΕΥΠ στην Κομοτηνή, θέμα για το οποίο κατέθεσε και ερώτηση στη Βουλή προς τον ίδιο τον πρωθυπουργό ο ανεξάρτητος βουλευτής κ. Νικολόπουλος;

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.