Το βρετανικό ΥΠΑΜ για “φρικτή” παγίδευση αμπελοπουλιών στην Κύπρο

Ανακοίνωση που αναφέρεται στις «άοκνες» βρετανικές προσπάθειες να περιοριστεί η «φρικτή» πρακτική παγίδευσης αμπελοπουλιών στην Κύπρο, εξέδωσε το Υπουργείο Άμυνας του Λονδίνου.

Όπως αναφέρεται, ετήσια στοιχεία που δημοσιεύθηκαν τον Μάρτιο έδειξαν ότι το 2016 καταγράφηκαν 888.000 νεκρά ωδικά πτηνά, αλλά το 2017 ο αριθμός αυτός έπεσε στις 260.000, μία μείωση της τάξης του 76%.

Η μείωση αυτή αποδίδεται στις προσπάθειες των Βρετανικών Δυνάμεων Κύπρου, της Βασιλικής Εταιρείας για την Προστασία Πτηνών (RSPB) και του περιβαλλοντικού οργανισμού Birdlife Cyprus.

Σε δήλωσή του, ο Βρετανός Υφυπουργός Ενόπλων Δυνάμεων Μαρκ Λάνκαστερ αναφέρει: «Η δουλειά που γίνεται από τις Ένοπλες Δυνάμεις μας και από την Αστυνομία Περιοχής Κυρίαρχων Βάσεων έχει επιφέρει σημαντική διαφορά στην επιβίωση αυτών των υπέροχων πουλιών στην Κύπρο και τους επικροτώ για αυτό. Θα συνεχίσουμε να κάνουμε όλα όσα μπορούμε για να τα προστατεύουμε».

Η ανακοίνωση σημειώνει ότι τον περασμένο μήνα η διοίκηση των Βάσεων διοργάνωσε συνάντηση με την RSPB και το Birdlife Cyprus, συμφωνώντας σε μία στρατηγική συνεργασίας για την επόμενη περίοδο έξαρσης του κυνηγιού.

Βασική πτυχή της στρατηγικής είναι η απομάκρυνση των ακακιών και των δικτύων παράνομης άρδευσής τους. Όπως ενημερώνει το βρετανικό Υπουργείο Άμυνας, από το 2014 έχουν αφαιρεθεί ακακίες που κάλυπταν συνολικά μία έκταση ίση με 45 γήπεδα ποδοσφαίρου. Παράλληλα, έχουν καταστραφεί σωλήνες άρδευσης συνολικού μήκους άνω των 60 χιλιομέτρων.

Στον εξοπλισμό των Βρετανών στην περιοχή των Βάσεων έχουν προστεθεί κρυφές κάμερες παρακολούθησης και ένα drone, ενώ πραγματοποιούνται και αυξημένες περιπολίες, που έχουν συμβάλει στη μείωση των θανάτων των πτηνών.

Κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στις περιοχές των Βάσεων τον περασμένο μήνα, ο επικεφαλής των προγραμμάτων διεθνούς πολιτικής της RSPB Άντριου Κάλεντερ είχε πει ότι προσβλέπει «σε ακόμα στενότερη συνεργασία για την καταπολέμηση αυτού του εγκλήματος με τις βρετανικές ένοπλες δυνάμεις».

Η ανακοίνωση αναφέρεται και στην πρόσφατη επίσκεψη στην Κύπρο του κ. Λάνκαστερ, σημειώνοντας ότι ο Βρετανός Υφυπουργός είχε την ευκαιρία να επαναβεβαιώσει τους αμυντικούς δεσμούς Κύπρου-Ηνωμένου Βασιλείου με την υπογραφή ανανεωμένης συμφωνίας αμυντικής συνεργασίας.

Η συμφωνία φέρνει τις δύο χώρες πιο κοντά σε τομείς όπως η θαλάσσια και εναέρια ασφάλεια, η αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, η ασφάλεια στον κυβερνοχώρο και η ανταλλαγή πληροφοριών ασφαλείας.

Ο Υφυπουργός Ενόπλων Δυνάμεων Μαρκ Λάνκαστερ δήλωσε: «Το Ηνωμένο Βασίλειο και η Κύπρος μοιράζονται μία βαθιά κοινή Ιστορία και κοινές αξίες, περιλαμβανομένης της κοινής ιδιότητας μέλους της Κοινοπολιτείας και γι’ αυτό είμαι ευτυχής που έχουμε συμφωνήσει να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε από κοινού πιο στενά από οποτεδήποτε στο παρελθόν».

ΚΥΠΕ 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.