Κυβερνητική διαβεβαίωση προς Τ. Βίλιερς ότι δεν αλλάζει η βρετανική πολιτική επί των πτήσεων προς Τύμπου

Ο Υπουργός Μεταφορών Κρις Γκρέιλινγκ.

Ο Υπουργός Μεταφορών του Ηνωμένου Βασιλείου Κρις Γκρέιλινγκ απέκλεισε την Πέμπτη την πιθανότητα αλλαγής πολιτικής της βρετανικής κυβέρνησης στο θέμα της απαγόρευσης των απευθείας πτήσεων μεταξύ Λονδίνου και κατεχόμενου αεροδρομίου Τύμπου.

Ο υπουργός απαντούσε από το βήμα της Βουλής των Κοινοτήτων στην φιλοκύπρια βουλευτή βορείου Λονδίνου των Συντηρητικών Τερέζα Βίλιερς.

Η κα Βίλιερς έθεσε το ερώτημα κατόπιν της αντίδρασης που προκάλεσε στην παροικία η θέση του συναδέλφου της Συντηρητικού βουλευτή και πρώην υπουργού Ίαν Ντάνκαν Σμιθ υπέρ της απευθείας αεροπορικής σύνδεσης.

Απαντώντας λοιπόν στο ερώτημα ποια είναι η πολιτική της κυβέρνησης στο θέμα και κατά πόσο υπάρχει πρόθεση αλλαγής πολιτικής, ο κ. Γκρέιλινγκ είπε ότι δεν υπάρχει αλλαγή της βρετανικής θέσης που θα επέτρεπε τις απευθείας πτήσεις.

«Ας είμαι σαφής: όλα τα μέλη της Βουλής θα ήθελαν να δουν μία μακροπρόθεσμη λύση στα ζητήματα στο νησί της Κύπρου. Αυτή η χώρα θα συνεχίσει να εργάζεται με τους φίλους μας στην Κύπρο για να προσπαθήσουμε να επιτύχουμε αυτόν το στόχο, αλλά οι πολιτικές μας επί των πτήσεων δεν έχουν αλλάξει», είπε ο κ. Γκρέιλινγκ 

Το Ηνωμένο Βασίλειο δεν αναγνωρίζει το ψευδοκράτος και αναγνωρίζει ως μόνη νόμιμη πύλη εισόδου στην Κύπρο την Κυπριακή Δημοκρατία.

Η κα Βίλιερς εξέφρασε την ικανοποίησή της από την απάντηση του υπουργού: «Καλωσορίζω τη σημερινή δήλωση του Κρις Γκρέιλινγκ ότι η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου δε σχεδιάζει να αλλάξει την πολιτική της ως προς τις απευθείας πτήσεις στο βόρειο τμήμα της Κύπρου. Το να επιτρέπονταν αυτές οι απευθείας πτήσεις θα σήμαινε ότι αναγνωρίζαμε τη διοίκηση στη βόρεια Κύπρο ως κυρίαρχη κυβέρνηση. Αυτό θα συνεπαγόταν ανατροπή της πολύχρονης πολιτικής των Συντηρητικών κυβερνήσεων, κυβερνήσεων συνασπισμού και Εργατικών. Θα αποτελούσε ένα μεγάλο βήμα και ένα βήμα που θα έβρισκε αντίθετους πολλούς από τους ψηφοφόρους στην περιφέρειά μου».

Η φιλοκύπρια βουλευτής των Συντηρητικών Τερέζα Βίλιερς.

Η φιλοκύπρια βουλευτής πρόσθεσε: «Ο τρόπος για να ανοίξει η πιθανότητα απευθείας πτήσεων στο βόρειο τμήμα της Κύπρου είναι να βρούμε μία λύση μέσα από διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών, η οποία θα επανενώνει το νησί. Όπως είπε σήμερα ο Υπουργός Μεταφορών, η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου θα συνεχίσει να εργάζεται με τους φίλους στην Κύπρο για επιτύχει αυτόν το στόχο. Η συμφωνία επί μίας δίκαιης, βιώσιμης και ισορροπημένης λύσης θα επιφέρει πολλά οφέλη στην οικονομία σε όλη την Κύπρο, συμπεριλαμβανομένου του τομέα ταξιδίων και τουρισμού».

ΚΥΠΕ/Θ. Γκαβός

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.