Τελέστηκαν τα μνημόσυνα των ηρώων του Μαρί

Η τραγική έκρηξη της 11ης Ιουλίου του 2011 θα κυνηγά πάντα την πολιτική ασυνειδησία, την ανευθυνότητα και την υποκρισία, την κρατική ανεπάρκεια και την εγκληματική αμέλεια, την αδιαφορία μας και θα αποτελεί για πάντα σύμβολο αυτογνωσίας και λογοδοσίας, για αυτά που πέρασαν, μα και για αυτά που θα έρθουν, δήλωσε ο Προεδρικός Επίτροπος, Φώτης Φωτίου, μιλώντας xθες στο μνημόσυνο του ηρωικώς πεσόντα κατά τη φονική έκρηξη της 11ης Ιουλίου του 2011 στη Ναυτική Βάση «Αντιστράτηγος Ευάγγελος Φλωράκης» στο Μαρί, Πλοίαρχου Λάμπρου Λάμπρου, που έγινε στον Ιερό Ναό Αγίου Κυριάκου στο Κίτι.

«Δεν θα επιτρέψουμε, δεν πρέπει να επιτρέψουμε ποτέ ξανά, να επαναληφθούν ανάλογα σφάλματα και η χώρα μας να ζήσει παρόμοιες τραγωδίες. Θα πρέπει να πράξουμε παν το δυνατόν να μην υπάρξει ποτέ ξανά μια τόσο μεγάλη αποτυχία των οργάνων και των μηχανισμών του κράτους. Να μην θρηνήσουμε ποτέ ξανά για τις ζωές αδικοχαμένων παιδιών μας», υπογράμμισε ο Προεδρικός Επίτροπος.

«Δεν μπορούμε να ξεχάσουμε το Μαρί. Δεν είναι μόνο ο άδικος χαμός τόσων ανθρώπων και η μεγάλη καταστροφή που έφερε μαζί της η έκρηξη. Είναι και το τεράστιο βάρος στις συνειδήσεις μας ως μελών μιας κοινωνίας που ανέχτηκε και άφησε να προκληθούν συνθήκες οι οποίες έφεραν τον όλεθρο και την καταστροφή», ανέφερε.

Αναφερόμενος σε αυτούς που έχασαν τη ζωή τους στο Μαρί στις 11 Ιουλίου 2011, ο κ. Φωτίου επεσήμανε πως “Άπαντες δηλώσατε παρόντες και σταθήκατε αντάξιοι του ηρωισμού που επέδειξαν και άλλοι συμπατριώτες μας, γράφοντας με τον απαράμιλλο ηρωισμό και τη θυσία τους, με ανεξίτηλα γράμματα, το όνομα τους στο Πάνθεον των Αθανάτων μας».

Τελέστηκε το 7ο ετήσιο μνημόσυνο Ιωαννίδη-Κλεάνθους 

Στην παρουσία του Υπουργού Άμυνας Σάββα Αγγελίδη, τελέστηκε το πρωί από τον Ιερό Ναό Κοσμά του Αιτωλού στον Άγιο Αθανάσιο Λεμεσού,  το 7ο ετήσιο μνημόσυνο του Διοικητή του ναυτικού, Αρχιπλοίαρχου Ανδρέα Ιωαννίδη και του Ανθυπασπιστή Κλεάνθη Κλεάνθους, που έχασαν τη ζωή τους στη φονική έκρηξη στο Μαρί.

Τη θυσία των δυο, τον μαύρο Ιούλιο του 2011, εξήρε στον επιμνημόσυνο της λόγο, η Δήμαρχος Ακανθούς, Ελένη Χατζημιχαήλ αναφέροντας πως αποτελούν οδοδείκτες αγωνιστικού μεγαλείου, οδοδείκτες παλικαριάς αλλά και σεμνής καθημερινής παρουσίας στην οικογένεια και τον ευρύτερο κοινωνικό τους χώρο.

Του μνημοσύνου ακολούθησε, στους τάφους των ηρώων, στο κοιμητήριο Σφαλαγγιώτισσας, αφή της φλόγας που έφεραν έφεδροι καταδρομείς από το χώρο της τραγωδίας, τρισάγιο και κατάθεση στεφάνων.

Υπ. Γεωργίας: Οι ήρωες του Μαρί πάντα θα μας θυμίζουν το χρέος μας

Δυνατό μήνυμα ενότητας εκπέμπουν οι ψυχές των νεκρών παλληκαριών της έκρηξης στο Μαρί, σύμφωνα με τον Υπουργό Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κώστα Καδή, ο οποίος τόνισε ότι «οι ήρωες θα βρίσκονται πάντα ανάμεσά μας και θα υπενθυμίζουν το χρέος μας».

Σύμφωνα με ανακοίνωση, ο κ. Καδής μιλούσε στο Μνημόσυνο του Επικελευστή Μιχάλη Ηρακλέους.

«Προσήλθαμε σήμερα εδώ, για να αποδώσουμε την οφειλόμενη τιμή στον Μιχάλη Ηρακλέους, το παλληκάρι που έφυγε το μουντό εκείνο πρωινό, όταν η έκρηξη στη Ναυτική Βάση «Ευάγγελος Φλωράκης» στο Μαρί, συντάραξε ολόκληρη την Κύπρο», είπε.

Πρόσθεσε ότι «μια ξαφνική καταστροφική λάμψη, σκόρπισε τον θάνατο, την οδύνη, τον όλεθρο, τον οδυρμό. Αδύναμες οι λέξεις και φτωχές, να αποδώσουν τον θρήνο που ακολούθησε τη θυσία των δεκατριών ηρώων», είπε.

Απευθυνόμενος στην οικογένεια του και ειδικότερα στη σύζυγο και τα παιδιά του, επανέλαβε «με έμφαση ότι η παρουσία μας εδώ σήμερα, αποτελεί την ελάχιστη πράξη χρέους και τιμής».

«Οι ήρωες θα βρίσκονται πάντα ανάμεσά μας και θα υπενθυμίζουν το χρέος μας. Θα υπενθυμίζουν ότι υπάρχουν άνθρωποι με επίγνωση του καθήκοντος και αυταπάρνηση, που θέτουν το κοινό συμφέρον πάνω από προσωπικές φιλοδοξίες και από την ίδια τους τη ζωή», ανέφερε, προσθέτοντας ότι «ένας από αυτούς, ήταν και ο Μιχάλης Ηρακλέους».

Σύμφωνα με τον Κώστα Καδή «οι ψυχές των νεκρών παλληκαριών της έκρηξης στο Μαρί, επιζητούν τη δικαίωση και παράλληλα εκπέμπουν δυνατό μήνυμα ενότητας».

ΚΥΠΕ

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.