Άρση ασύλου για τον Ασάνζ από την πρεσβεία του Ισημερινού;

Σε πολύ δύσκολη θέση έχει περιέλθει ο ιδρυτής των Wikileaks Τζούλιαν Ασάνζ, ο οποίος εδώ και έξι χρόνια διαμένει στην πρεσβεία του Iσημερινού στο Λονδίνο. Tώρα είναι πολύ πιθανό να αρθεί η ασυλία του.

«Ο Τζούλιαν Ασάνζ θα πρέπει, εντός των επομένων εβδομάδων, να εγκαταλείψει το κτίριο της Πρεσβείας του Λονδίνου» δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος του Ισημερινού Λένιν Μορένο, ο οποίος πραγματοποιεί ανεπίσημη επίσκεψη στη βρετανική πρωτεύουσα.

Ο Λ. Μορένο επιβεβαίωσε ότι αξιωματούχοι της χώρας του και της Βρετανίας έχουν έλθει σε συμφωνία για την έξοδο του Ασάνζ από την πρεσβεία του Ισημερινού, στην οποία ο ιδρυτής των Wikileaks, κατέφυγε το 2012, μετά από άσυλο που του χορήγησε ο τότε Πρόεδρος, Ραφαέλ Κορέα.

Από την αρχή της θητείας του ο πρόεδρος Μορένο δεν έκρυψε την δυσαρέσκειά του για την παραμονή του Ασάνζ στη πρεσβεία και για τις παρεμβάσεις του στις αμερικανικές εκλογές. Τον είχε αποκαλέσει «αγκάθι στο πόδι της χώρας» Το ποτήρι ξεχείλισε με την παρέμβαση του φυγόδικου Αυστραλού, στο θέμα της ανεξαρτησίας της Καταλονίας.

Διαμαρτυρία της ισπανικής κυβέρνησης

Μετά από διαμαρτυρία της ισπανικής κυβέρνησης οι αρχές του Ισημερινού προχώρησαν στην στέρηση του φυγόδικου από κάθε πρόσβαση στο διαδίκτυο. Μετά την σημερινή δήλωση του Προέδρου Μορένο, είναι σαφές ότι οι ημέρες του Τζούλιαν Ασάνζ στην πρεσβεία του Ισημερινού είναι μετρημένες.

Και μπορεί η Σουηδία, η οποία αρχικά είχε αιτηθεί την έκδοση του, με κατηγορίες εναντίον του για βιασμό να απέσυρε το αίτημα, ωστόσο εναντίον του εκκρεμεί ένταλμα σύλληψης των βρετανικών διωκτικών αρχών για παραβίαση των όρων εγγύησης της προσωρινής αποφυλάκισής του.

Το σχέδιο εξόδου του Ασάνζ από το κτίριο της Πρεσβείας, το οποίο, νομικοί από τις δύο χώρες, εκπονούν προσεκτικά, ενδέχεται να σηματοδοτήσει ακόμα και την έκδοση του στις ΗΠΑ, στις οποίες καταζητείται για προδοσία, μετά την δημοσίευση των δεκάδων χιλιάδων διπλωματικών emails που του είχε στείλει ο Αμερικανός στρατιώτης, Μπράντλι Μάνινγκ.

Μαρία Καστρισιανάκη, Λονδίνο

DW

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.