ΑΟΖ – Σκληρό παζάρι για έσοδα από «Αφροδίτη»

Για τον προγραμματισμό της ExxonMobil για τις γεωτρήσεις στο τεμάχιο 10 που ξεκινούν σε λιγότερο από τρεις μήνες, για το ενδιαφέρον της TOTAL να αναλάβει πρόσθετα τεμάχια γειτονικά του τεμαχίου 6, όπως και να συνεργαστεί περαιτέρω με την ΕΝΙ, αλλά και το κρίσιμο θέμα της ανάπτυξης του κοιτάσματος «Αφροδίτη», ενημέρωσε χθες εκτενώς του πολιτικούς αρχηγούς στο Προεδρικό, ο υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Λακκοτρύπης.

Ζητούμενο της χθεσινής ενημέρωσης, ήταν κυρίως τα δεδομένα σε σχέση με το «Αφροδίτη», όπου έχουν γίνει διαπραγματεύσεις με την κοινοπραξία Noble – Delek – Shell που ζήτησαν τροποποίηση των συμφωνιών διαμοιρασμού των εσόδων από την εκμετάλλευση του κοιτάσματος προς όφελός τους. Το σκεπτικό τους είναι ότι με τις υφιστάμενες φόρμουλες διαμοιρασμού (που ορίζονται από τις διεθνείς τιμές πετρελαίου και την ημερήσια παραγωγή και πώληση) δεν «βγαίνουν» ώστε να επενδύσουν για ανάπτυξη του κοιτάσματος.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του «Φ», οι πολιτικοί αρχηγοί ενημερώθηκαν λεπτομερώς για τις τελευταίες εξελίξεις για τη συμφωνία Κύπρου – Αιγύπτου για τον αγωγό φυσικού αερίου, που εκκρεμεί για τελικά σχόλια στις Βρυξέλλες και αναμένεται σύντομα να προχωρήσει. Η ενημέρωση και η συζήτηση που ακολούθησε, κρίνεται από τις κύριες πλευρές που συμμετείχαν ως δημιουργική και ότι έγινε σε καλό κλίμα.

Σε σχέση με το «Αφροδίτη», ενημερώθηκαν για τις απαιτήσεις της κοινοπραξίας υπό την Noble, για αλλαγή του διαμοιρασμού.

Όπως ενημερώθηκαν οι πολιτικοί αρχηγοί, η Noble υπέβαλε τις δικές της προτάσεις για αλλαγές, με τις οποίες ουσιαστικά ζητά να γίνει η δική τους συμφωνία με την Δημοκρατία, στο πρότυπο διαμοιρασμού των συμφωνιών που έγιναν στον Β και Γ γύρο αδειοδότησης, με παράγοντες όμως στις φόρμουλες διαμοιρασμού που θα την καταστήσουν ως την πιο αρνητική για την Κυπριακή Δημοκρατία συμφωνία.

Την ίδια ώρα, υπάρχει όμως επιθυμία –αν δεσμευτούν Noble και εταίροι της σε υλοποίηση των συμφωνηθέντων– για διαπραγμάτευση ώστε να βρεθεί κοινά αποδεκτή ρύθμιση. Αυτή μπορεί να γίνει με αλλαγές στις φόρμουλες διαμοιρασμού των εσόδων σε σχέση με τις διεθνείς τιμές πώλησης πετρελαίου, που όταν είναι χαμηλές θα παίρνει περισσότερα η κοινοπραξία και όταν είναι ψηλές –οι πωλήσεις θα συνεχιστούν για 15-20 χρόνια– θα παίρνει περισσότερα το κράτος. Το κράτος θα παίρνει πολύ περισσότερα, όταν οι εταιρείες ανακτήσουν και τις δαπάνες τους για τις γεωτρήσεις και ανάπτυξη του κοιτάσματος.

Πληροφορίες του «Φ» αναφέρουν ότι επί τάπητος στη χθεσινή συνάντηση τέθηκαν και συγκεκριμένα παραδείγματα με διάφορες τιμές πετρελαίου, ώστε να διαφανεί η διαφορά εσόδων του κράτους με την υφιστάμενη σύμβαση και με τις αλλαγές που μελετά το υπουργείο Ενέργειας μέχρι τις κόκκινες γραμμές που θέτει.

Πάντως, έξω από την αίθουσα της συνάντησης ανέμεναν στέλεχος της Εταιρείας Υδρογονανθράκων Κύπρου και στέλεχος του δ.σ. της εταιρείας, όπως και Γάλλος εμπειρογνώμονας της BEICIP που είναι οι σύμβουλοι του Υπουργείου, αλλά δεν χρειάστηκε η παρέμβασή τους καθώς η ενημέρωση από πλευράς του υπουργού Γιώργου Λακκοτρύπη και του γενικού διευθυντή του Υπουργείου Στέλιου Χειμώνα ήταν ικανοποιητική.

Αναλύθηκαν επίσης διάφορα σενάρια και ως προς πιθανές αλλαγές και ως προς διαφορετική αντιμετώπιση, όπως τερματισμός της σύμβασης και προσφυγή σε διαιτησία ή επ’ αόριστον αναστολή της εκμετάλλευσης του «Αφροδίτη». Η κυβερνητική πρόταση ευνοεί όμως σε αυτό το στάδιο τη διαπραγμάτευση και μόνο αν δεν υπάρξει κατάληξη να εξεταστούν τα άλλα σενάρια.

Αυτή η θέση σχηματίστηκε και στη βάση οικονομικών αλλά και πολιτικών κριτηρίων. Προς αυτή την κατεύθυνση έγιναν στο παρασκήνιο και διαβουλεύσεις με τον Γενικό Εισαγγελέα και τον Γενικό Ελεγκτή.

Στο μεταξύ, πληροφορίες του «Φ» αναφέρουν ότι όπως ενημερώθηκαν οι πολιτικοί αρχηγοί, πέραν του ενδιαφέροντος της TOTAL για συνεργασία με την ΕΝΙ σε τεμάχια όπως τα 9, 2 και 3, αλλά και τεμαχίων όπως τα 5 και 7, πρόσφατα κατ’ αρχήν ενδιαφέρον για συμμετοχή σε οποιεσδήποτε διαδικασίες επέκτασης της παρουσίας της στην Κύπρο εξέφρασε ανεπίσημα ήδη και η ExxonMobil.

Δίνει στην Κύπρο €19 δισ. υπό παρούσες συνθήκες

Οι πληροφορίες του «Φ» αναφέρουν ότι έγινε λόγος ότι υπό τις παρούσες συνθήκες και με βάση το συμβόλαιο διαμοιρασμού, λαμβανομένου υπόψη του μεγέθους του «Αφροδίτη», η Δημοκρατία θα πρέπει να εισπράξει σε βάθος 20ετίας έσοδα της τάξης των €19 δισ. Με τις αλλαγές που αποδέχεται η κυβέρνηση, οι απώλειες θα είναι της τάξης του 10% ενώ η κοινοπραξία Noble – Delek – Shell ζητά αλλαγές που θα μειώσουν τα έσοδα του κράτος κατά 20% περίπου, πάντα με μέτρο τις τιμές πετρελαίου περί τα 60 δολάρια το βαρέλι.

Στη σύσκεψη η εισήγηση να γίνει συνάντηση ή συναντήσεις στο υπουργείο Ενέργειας, μεταξύ του υπουργού και της ομάδας του, με εκπροσώπους των πολιτικών αρχηγών που έχουν καλύτερη τεχνο-οικονομική γνώση του θέματος, έγινε αποδεκτή από όλους του συμμετέχοντες. Συνεννόηση επί τούτου ξεκίνησε αρχικά μεταξύ του γ.γ. του ΑΚΕΛ Άντρου Κυπριανού και του υπουργού Ενέργειας. Συμφωνήθηκε όπως οι συναντήσεις αυτές γίνουν εντός Αυγούστου, ώστε ο Γιώργος Λακκοτρύπης να καλέσει αρχές Σεπτεμβρίου τις Noble – Delek – Shell για διαπραγματεύσεις που αναμένεται να ολοκληρωθούν πριν το τέλος του χρόνου, είτε με συμφωνία είχε χωρίς.

  Πέτρος Θεοχαρίδης, “Φ”    

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.