Μήνυμα Λεβέντ στον Ακιντζί

Μήνυμα με αποκλειστικό αποδέκτη τον Μουσταφά Ακιντζί στέλνει μέσω του ρ/σ Active ο Τουρκοκύπριος δημοσιογράφος, Σενέρ Λεβέντ, με αφορμή την πρόθεση της κυβέρνησης του Ταγίπ Ερντογάν να οδηγήσει τον ίδιο και άλλον ένα δημοσιογράφο της τ/κ εφημερίδας «Αφρίκα» ενώπιον δικαστηρίου στην Τουρκία σε σχέση με δημοσιεύματά τους.

Σε παρέμβασή του στον Active – με τη βοήθεια του προσωπικού του φίλου Ιμπραχίμ Αζίζ που εκτελούσε χρέη διερμηνέα – ο Σενέρ Λεβέντ ανέφερε ότι η Άγκυρα, με την ενέργειά της να ανοίξει υπόθεση στα τουρκικά δικαστήρια εναντίον δημοσιογράφων, στην ουσία αναγνωρίζει και επικυρώνει την κατοχή. Ο Λεβέντ απηύθυνε κάλεσμα στον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί να λύσει τη σιωπή του και να παρέμβει στο θέμα των διώξεων Τουρκοκύπριων δημοσιογράφων, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Εάν ο Ακιντζί επιθυμεί λύση με τους Ελληνοκύπριους, τότε θα πρέπει να αντιδράσει γιατί ενόσω μένει σιωπηλός δεν θα μπορέσει να κερδίσει την εκτίμηση και τη συμπαράσταση των Τουρκοκυπρίων».

Αξίζει να σημειωθεί ότι η πρόθεση Ερντογάν να οδηγήσει σε δίκη δύο δημοσιογράφους της τ/κ εφημερίδας «Αφρίκα» (Σενέρ Λεβέντ και Αλί Οσμάν), έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων στην κοινή γνώμη των κατεχόμενων, ωστόσο μέχρι στιγμής ούτε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, ούτε άλλος Τουρκοκύπριος πολιτικός έχει τοποθετηθεί, γεγονός που σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές καταδεικνύει την πλήρη εξάρτηση των κατεχομένων από την Τουρκία.

Σχολιάζοντας την έντονη αντίδραση που έχει εκδηλωθεί στην κοινωνία των κατεχομένων, ο Αζίζ σχολίασε πως υπό το βάρος αυτής ακριβώς της πίεσης της κοινής γνώμης η λεγόμενη κυβέρνηση και ο Μουσταφά Ακιντζί οφείλουν να τοποθετηθούν.

Ερωτηθείς πως προτίθεται ο Σενέρ Λεβέντ να υπερασπιστεί τον εαυτό του και εάν σκοπεύει να πάει στην Τουρκία για να δικαστεί, ο κ. Αζίζ ανέφερε πως αυτή τη στιγμή ο Λεβέντ τηρεί στάση αναμονής και βρίσκεται σε άμυνα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ενέργεια της τουρκικής κυβέρνησης να παραπέμψει σε δίκη στην Άγκυρα τους Σενέρ Λεβέντ και Αλί Οσμάν έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις και στις ελεύθερες περιοχές.

Σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Πρόδρομος Προδρόμου εξέδωσε γραπτή ανακοίνωση με την οποία γνωστοποιεί πως η κυβέρνηση, ανησυχώντας για τα όσα διαδραματίζονται στα κατεχόμενα και για το κλίμα εκφοβισμού μέσων ενημέρωσης, έχει ήδη απευθυνθεί στον ΟΑΣΕ, ζητώντας την παρέμβασή του προς υπεράσπιση της ελευθερίας της έκφρασης και της ελευθεροτυπίας. Ταυτόχρονα η κυβέρνηση τονίζει πως έχουν ενεργοποιηθεί και θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς οι δημοσιογράφοι που απειλούνται, ως πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας, είναι και Ευρωπαίοι πολίτες.

Παρέμβαση στο θέμα έκανε και η Ένωση Συντακτών Κύπρου (ΕΣΚ), καλώντας τις αρμόδιες αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας να προβούν σε όλα τα δέοντα μέτρα, προκειμένου οι δύο δημοσιογράφοι να προστατευθούν από την οργή του καθεστώτος Ερντογάν.

Τη δίωξη των δύο Τουρκοκύπριων δημοσιογράφων καταδίκασαν σύσσωμα και τα πολιτικά κόμματα.

Παναγιώτα Χαραλάμπους   

One thought on “Μήνυμα Λεβέντ στον Ακιντζί

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.