Ποιος υποβαθμίζει την Κυπριακή Δημοκρατία σε συνιστών κρατίδιο; Μα οι “υπάλληλοι” του Foreign Office!

Δυο αγγλολιγούρια συμβουλεύουν για “λύση” του Κυπριακού. Αριστερά, ο “δικός” μας Α.Μαυρογιάννης.

Γράφει και αποκαλύπτει ο Κώστας Μαυρίδης

Στις 27.5.2018 δημοσιεύτηκε στην εφ. «Φιλελεύθερος» ότι η «εξοικείωση των Τουρκοκυπρίων με το ευρωπαικό κεκτημένο» ξεκίνησε με υποβολή δικοινοτικού αιτήματος προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή του Γιούνκερ. Τόσο πριν όσο και μετά, η Κυπριακή Κυβέρνηση τηρεί σιωπή κατά πόσον υπήρξε τέτοιο έγγραφο, αλλά επαναλαμβάνει ότι «στόχος είναι να καταστεί η λύση λειτουργική με βάση το κοινοτικό κεκτημένο από την πρώτη μέρα».

Όντως, ακούγεται τόσο ορθό, αλλά επιμελώς δεν εξηγεί γιατί η έναρξη της «εξοικείωσης των Τουρκοκυπρίων με το κεκτημένο» έπρεπε να γίνει με γραπτό «δικοινοτικό αίτημα» προς την Ευρ. Επιτροπή. Πολλοί δεν πίστεψαν ότι υπήρξε τέτοιο ατόπημα, αφού στην Ε.Ε. συμμετέχουν κράτη μέλη. Δεν συμμετέχουν κοινότητες, ούτε κατοχικά καθεστώτα!

Τις προάλλες, η Ευρ. Επιτροπή -ανταποκρινόμενη σε ερώτησή μου- επιβεβαίωσε την υποβολή του «δικοινοτικού» εγγράφου από τους διαπραγματευτές της ε/κ κοινότητας Ανδρέα Μαυρογιάννη και της τ/κ κοινότητας Οζντίλ Ναμί (Φθινόπωρο του 2015), «με αίτημα την ενημέρωση και προετοιμασία της τουρκοκυπριακής κοινότητας σε θέματα κοινοτικού κεκτημένου». Στην απάντησή της αναφέρεται, επίσης, στη «δικοινοτική ad hoc επιτροπή προετοιμασίας για την Ε.Ε.», ώστε το μελλοντικό τουρκοκυπριακό συνιστών κράτος (!) να προετοιμαστεί καλύτερα για την εφαρμογή του κεκτημένου της Ε.Ε. [σε ορισμένους τομείς] κατά την έναρξη ισχύος της συμφωνίας διευθέτησης του Κυπριακού ζητήματος. Το έργο της δικοινοτικής ad hoc επιτροπής ανεστάλη κατόπιν της διάσκεψης για την Κύπρο στο Crans Montana τον Ιούλιο του 2017».

Επαναλαμβάνουμε, στην Ε.Ε. συμμετέχουν κράτη μέλη όπως η Κυπριακή Δημοκρατία. Δεν συμμετέχουν κοινότητες, ούτε συνιστώντα κρατίδια. Οτιδήποτε αφορά τα κατεχόμενα, αφορά την Κυπριακή Δημοκρατία, της οποίας τα κατεχόμενα αποτελούν έδαφος βάσει του πλαισίου ένταξης της Κύπρου στην Ε.Ε. Η Τουρκία και το κατοχικό καθεστώς είχαν διαφορετική άποψη κατά την ένταξή μας τότε, αλλά σήμερα το «επίτευγμα» γίνεται με δική μας συναίνεση ή πρωτοβουλία. Η ενέργεια αυτή αντιβαίνει στην έννομη τάξη της Ε.Ε. και εύλογα εξωθεί την τουρκική πλευρά σε αδιανόητα αιτήματα που δεν θα επέτρεπε άλλο κράτος της Ε.Ε., ούτε θα ανεχόταν. Εντός Κύπρου, η  Κυβέρνηση ανακυκλώνει σκόπιμα την επιδίωξη για εφαρμογή του κοινοτικού κεκτημένου και όποιος αποκαλύπτει την πραγματικότητα θεωρείται εχθρός της … λύσης. Στην πράξη, όμως, με τέτοια «διορατικά μυαλά» μάς έμεινε η «δικοινοτική επιστολή» και ο Ναμί, που θεωρεί δικαίωμά του να επικοινωνεί απευθείας με την Ευρ. Επιτροπή ως εκπρόσωπος συνιστώντος κρατιδίου.

Ο παραγκωνισμός της Κυπριακής Δημοκρατίας έγινε με δική μας πρωτοβουλία ή συναίνεση, όπως το επιβεβαιώνει η Ε.Ε., αλλά στην Κύπρο επικρατεί σιωπή! Θα ήταν ενδιαφέρον να μάθουμε ποια «διορατικά μυαλά» προώθησαν τέτοια ενέργεια και αφού η Ευρ. Επιτροπή δεν ανταποκρίθηκε στο αίτημά μου «να μας παραδώσει το προαναφερθέν έγγραφο», ας το δημοσιεύσει το Προεδρικό, ώστε να φανεί το νέο … επίτευγμα.

Κώστας Μαυρίδης- Ευρωβουλευτής ΔΗΚΟ (S&D) –

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.