ΚΑΤΑΡΡΕΕΙ η Τουρκική Οικονομία

Σχοινοβατεί με την Χρεοκοπία, έσπασε στο επίπεδο των 5 λιρών ανά δολάριο

Το «φράγμα της κρίσης», ήτοι το επίπεδο των 5 λιρών ανά δολάριο έσπασε η τουρκική λίρα, στον απόηχο των κυρώσεων που επέβαλαν οι ΗΠΑ στους Τούρκους υπουργούς Δικαιοσύνης και Εσωτερικών.

Ειδικότερα, το τουρκικό νόμισμα κατέγραψε νέο ιστορικό χαμηλό στις 5,0157 λίρες ανά δολάριο διευρύνονται κατά σχεδόν 2% τις φετινές απώλειες έναντι του δολαρίου, πριν πέσει στο επίπεδο του 4,98 μετά από αποκλιμάκωση των πιέσεων.

Οι επόμενες ημέρες θα είναι κρίσιμες για την τουρκική οικονομία καθώς η κεντρική τράπεζα της χώρας πιέζεται πλέον ασφυκτικά να αυξήσει τα επιτόκια σε μια απέλπιδα προσπάθεια να διώξει το φάντασμα του υπερπληθωρισμού. Το ντόμινο των αρνητικών εξελίξεων για μετοχές, συνάλλαγμα και ομόλογα αναμένεται να πλήξει την Τουρκία με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να κρατάει την τύχη της χώρας στα χέρια του.

Αναμφισβήτητα, οι τουρκικές αρχές προσπαθούν να στηρίξουν την λίρα και το κάλεσμα του Ερντογάν στους Τούρκους πολίτες επεκτάθηκε σε επενδυτές και φιλικά προς τον Τούρκο πρόεδρο επιχειρηματικά συμφέροντα.

Όμως με την Αμερική απέναντί του, ο Ερντογάν θα πρέπει μέσα στις επόμενες ώρες να δράσει καταλυτικά αν θέλει να αποφευχθεί μία κρίση αδιανόητων διαστάσεων που θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο ακόμη και την παντοδυναμία του.

One thought on “ΚΑΤΑΡΡΕΕΙ η Τουρκική Οικονομία

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.