Από την ημικατεχόμενη Λευκωσία στην ελεύθερη Αμμόχωστο

Οι μοτοσικλέτες της «Πρωτοβουλίας Μνήμης Ισαάκ-Σολωμού» θορύβησαν τη βάρβαρη σιωπή της Λευκωσίας το πρωί του Σαββάτου, 4 Αυγούστου, αναφέρει σε ανακοίνωση η Πρωτοβουλία Μνήμης Ισαάκ- Σολωμού.

«Ξεκινώντας από τον Τύμβο της Μακεδονίτισσας, όπου δεσπόζει πια το ομοίωμα του ηρωικού Νοράτλας, οι μοτοσικλετιστές γέμισαν τις μηχανές τους με ηρωισμό για να συνεχίσουν το αντικατοχικό οδοιπορικό τους. Απέτισαν φόρο τιμής σε όσους χάθηκαν το 1974 και υποσχέθηκαν στους εαυτούς τους πως θα αγωνιστούν για τη δικαίωση της θυσίας τους.

Με την ακούραστη μάνα του Τάσου Ισαάκ, κυρία Τασούλα, στο πλευρό τους, έκλεισαν συμβολικά το κατοχικό οδόφραγμα του Αγίου Δομετίου. Είχε ανοίξει επτά μόλις χρόνια μετά τις δολοφονίες των δύο ηρώων στη Δερύνεια και έδωσε «υπόνοιες» λευτεριάς σε όσους το χρησιμοποίησαν. Κι αυτές οι υπόνοιες διακόπηκαν με την όψη της τουρκικής σημαίας.

Ακόλουθα, με ρίγη συγκίνησης πέρασαν την πύλη των Φυλακισμένων Μνημάτων. Μύρισαν την εξέγερση και στάθηκαν καλά μπροστά στα μνήματα των 13 ανταρτών της ΕΟΚΑ. Επιβεβαίωσαν την ιστορική συνέχεια αυτού του λαού και έβαλαν τον σταυρό τους αποχωρώντας. Πήραν μαζί τους την αντάρτικη μαγκιά του Αυξεντίου, του Παλληκαρίδη, του Καραολή και του Δημητρίου και ακολούθησαν τη λευτεριά.

Πορευόμενοι προς το κατοχικό οδόφραγμα της Λήδρας, πέρασαν από το οδόφραγμα του Λήδρα Πάλλας. Είδαν καλά τα καθάρια βλέμματα του Τάσου, του Σολή και του Θεόφιλου Γεωργιάδη και με τις μηχανές τους έβαλαν υπογραφή αναγέννησης. Στη Λήδρας, σταμάτησαν το κύμα που διαπερνά το οδόφραγμα σαν να μη συμβαίνει τίποτα. Ενημέρωσαν τους τουρίστες και προστάτεψαν την ιστορική αλήθεια που παραβιάζει το ψέμα που κτίζουν όσοι μιλούν για «σύνορα». Έκλεισαν συμβολικά τη διέλευση για να στείλουν μηνύματα συνείδησης. Στην Κύπρο έγιναν εγκλήματα. Στην Κύπρο συνεχίζεται η τουρκική κατοχή και τα τουρκικά στρατεύματα πρέπει να αποχωρήσουν.

Θα ολοκληρώσουν το οδοιπορικό τους σιωπηλά και με συλλογισμό στη Δερύνεια, ενώ την Κυριακή 5 Αυγούστου θα πραγματοποιηθεί η μεγάλη Πορεία Μνήμης Ισαάκ-Σολωμού. Μοτοσικλετιστές από κάθε γωνιά της ελεύθερης Κύπρου θα γεμίσουν το κοιμητήριο Παραλιμνίου, θα προσκυνήσουν τα μνήματα του Τάσου και του Σολή και στη συνέχεια θα πορευθούν στο οδόφραγμα της Δερύνειας. Με την αμμοχωστιανή αίσθηση, θα καταθέσουν στεφάνι στους τόπους θυσίας των δύο παλληκαριών, επιμένοντες στην πάλη για επιβίωση», καταλήγει η ανακοίνωση.

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.