Ο ανεκδιήγητος Carl Bildt με την ανθελληνική του νοοτροπία

Του Χρύση Παντελίδη

Στη διάρκεια των πρόσφατων θανατηφόρων και καταστροφικών πυρκαγιών στην Αττική, έκανε την εμφάνισή του ο πρώην πρωθυπουργός και πρώην υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας, Carl Bildt.

Προκλητικός, αλαζών και εχθρικός σε οτιδήποτε ελληνικό, ο ανεκδιήγητος Carl Bildt έγραψε στο Twitter  «Horrible death toll in very dangerous wild fires in Greece. EU countries coming to help. Again». Η κατάληξη «Again», στο τέλος του tweet του Carl Bildt, φανέρωσε ακόμα μια φορά την αρνητική προκατάληψη του Carl Bildt και τον πικρόχολο και μικροπρεπή τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει διαχρονικά κάθε τι σχετικό με την Ελλάδα και τον Ελληνισμό. Και προκάλεσε πάνω από 1400 σχόλια, τα οποία ήταν άκρως επικριτικά στη συντριπτική τους πλειοψηφία.

Η ανθελληνική νοοτροπία του Carl Bildt, σε συνδυασμό με τη φιλοτουρκική στάση του και τα προσωπικά του συμφέροντα, τα οποία είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με την Τουρκία, επηρέασαν αρνητικά και το Κυπριακό, ειδικά την περίοδο 2006-2008, στη διάρκεια της οποία ο Carl Bildt ήταν υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας.

Ήταν η περίοδος, που διάφοροι γνωστοί κύκλοι, εντός και εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, απρόθυμοι να αποδεχτούν ότι ο κυπριακός λαός απέρριψε το Σχέδιο Ανάν, το οποίο θα καταργούσε την Κυπριακή Δημοκρατία και θα μετέτρεπε την Κύπρο σε τουρκικό προτεκτοράτο, επιδίδονταν σε μια σειρά πρωτοβουλιών «της κακιάς ώρας» με στόχο να τιμωρήσουν τους Ελληνοκύπριους, να αναβαθμίσουν το ψευδοκράτος, να υποβαθμίσουν την Κυπριακή Δημοκρατία και τελικά, να επαναφέρουν και να επιβάλουν το Σχέδιο Ανάν ή κάποια παραπλήσια παραλλαγή του.

Αν και πολλά από αυτά που τότε επιχειρούσε να πράξει ο Carl Bildt και αποτρέπονταν από την κυβέρνηση του Τάσσου Παπαδόπουλου, έγιναν τελικά στα χρόνια που ακολούθησαν, με ανοχή ή συμμετοχή των κυβερνήσεων Χριστόφια και Αναστασιάδη, δεν παύει να ισχύει το γεγονός ότι ο ανεκδιήγητος Carl Bildt υπήρξε ένας από τους κάκιστους δαίμονες της Κυπριακής Δημοκρατίας, της Ελλάδας και του Ελληνισμού. Και όπως μας θύμισε με το πρόσφατο tweet του, παραμένει ακόμα.

Ενδεικτικά, υπενθυμίζεται ότι στις αρχές του 2007, ο Carl Bildt διοργάνωσε στη Σουηδία μια σύναξη «like-minded» προσώπων, με θέμα το Κυπριακό, στην οποία ΔΕΝ είχε καν τη στοιχειώδη ευγένεια να προσκαλέσει εκπρόσωπο της Κυπριακής Δημοκρατίας ή της Ελλάδας, με στόχο ακριβώς να βρεθούν τρόποι να τιμωρηθούν οι Ελληνοκύπριοι και να επανέλθει το Σχέδιο Ανάν. Είναι δε ενδεικτικό, ότι σε αυτή τη σύναξη προσκλήθηκαν πρόσωπα όπως ο Alvaro De Soto και ο Λόρδος Χάνεϊ, που, για τον Carl Bildt – αλλά, δυστυχώς και για κάποιους Ελληνοκύπριους πολιτικούς – ήξεραν καλύτερα πιο είναι «το καλό» της Κύπρου και των Κυπρίων…

Χαρακτηριστικότερο, αλλά και επίκαιρο, παράδειγμα της αδιάκοπης δράσης του Carl Bildt εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας και των Ελληνοκυπρίων, ήταν η πρωτοβουλία του σχετικά με την UNFICYP την άνοιξη του 2007. Τότε λοιπόν, ο Carl Bildt συνομιλούσε με διάφορα εμπλεκόμενα μέρη εντός των Ηνωμένων Εθνών, υποστηρίζοντας ότι το Κυπριακό βρισκόταν σε τέλμα με ευθύνη των Ελληνοκυπρίων και πως για να εξέλθει από το τέλμα θα έπρεπε να ασκηθούν πιέσεις στην ελληνοκυπριακή πλευρά. Οι πιέσεις που ο Carl Bildt είχε στο μυαλό του ως αποτελεσματικές, αφορούσαν, πρώτον, το λεγόμενο «απευθείας εμπόριο» Ευρωπαϊκής Ένωσης – κατεχομένων (εξέλιξη που θα αναβάθμιζε το ψευδοκράτος) και δεύτερον, την αριθμητική μείωση της UNFICYP και τη μετατροπή της σε «Δύναμη Παρατηρητών». Είναι φανερό ότι οι συζητήσεις των ημερών για το καθεστώς και το ρόλο της UNFICYP, 11 χρόνια μετά τις πρωτοβουλίες Bildt, είναι ουσιαστικά η συνέχιση και μετεξέλιξη αυτών των πρωτοβουλιών. Και επιβεβαιώνουν την ανάγκη συνέπειας και συνέχειας της αποτρεπτικής πολιτικής που ακολουθούσε το 2003-2008 ο Τάσσος Παπαδόπουλος και που δυστυχώς άλλαξαν στη συνέχεια οι Δημήτρης Χριστόφιας και Νίκος Αναστασιάδης.

Το μόνο που δεν ξεκαθάρισε ποτέ για το ρόλο και την αποστολή του Carl Bildt, ήταν το αν όλα αυτά τα έκανε αυτοβούλως ή αν τα έκανε στο πλαίσιο συνεννόησης με άλλες χώρες. Η πολιτική και διπλωματική διαδρομή του και ο ρόλος του στα Βαλκάνια και ειδικότερα στη Βοζνία – Ερζεγοβίνη, καθώς και η διαχρονική στενή σχέση του με τις ΗΠΑ και τη Μεγάλη Βρετανία, δείχνουν ότι πιθανότερο να ισχύει το δεύτερο ενδεχόμενο. Αυτό όμως, ας το κρίνουν οι Σουηδοί πολίτες και ιστορικοί.

Αυτό που ενδιαφέρει εμάς, είναι ότι ο ανεκδιήγητος Carl Bildt ήταν και είναι ένας σταθερός, αμετανόητος και πικρόχολος πολέμιος της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Ελληνισμού. Again and again.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.